Welke rol kan de school spelen om stagediscriminatie te voorkomen?
Stagelopen gaat vaak gepaard met afwijzing of het ontvangen van kritiek. Het hoort erbij en kan een leerzame ervaring zijn. Maar wanneer is kritiek onterecht? Wanneer is een afwijzing oneerlijk? Hoe maak je het onderscheid tussen afwijzing en uitsluiting?
Vragen waar veel studenten en docenten mee worstelen. Stagediscriminatie komt helaas te vaak voor. Erover praten helpt. Om het te herkennen én om er iets aan te doen. Want iedere student verdient een eerlijke kans op een mooie stage of leerbaan.
Sta open voor de student en maak stagediscriminatie bespreekbaar.
Wat is discriminatie eigenlijk?
Is elke vorm van onderscheid discriminatie?
Ontmoet Brandon!
Hij kreeg te maken met discriminatie tijdens zijn stage en vertelt hoe zijn school er mee omging.
Handige links en downloads
Om het onderwerp beter bespreekbaar te kunnen maken, is hieronder is een overzicht te vinden van uitleg, onderzoek, tips, webinars en meer. Mis je nog iets? Laat het ons weten!
Juridisch spreekuur
Onderwijsprofessionals kunnen tijdens het juridisch spreekuur van het College voor de Rechten van de Mens vrijblijvend bellen/mailen met vragen over wat er wel en niet strijdig is met het wettelijk discriminatieverbod.
Neem contact op.E-learning voor docent of stagebegeleider
In korte modules van 15 minuten krijg je handvatten hoe je discriminatie bespreekbaar kunt maken in een individueel gesprek met een student of in de groep.
E-learning modulesEen handig stappenplan
Download hier een overzichtelijk stappenplan om als docent het individuele gesprek aan te gaan met de student.
StappenplanVeilig op stage gaat niet alleen over stagediscriminatie
Informatie over sociale veiligheid op stage, is breder dan stagediscriminatie.
Veilig op stageVragen of advies over stagediscriminatie?
Op schooldagen kun je tussen 9.00 – 16.00 terecht bij de helpdesk van School & Veiligheid.
Bel 030 – 285 66 16 of mail naar helpdesk@schoolenveiligheid.nl
Het Gelijke kansenspel!
Het doel van het Gelijke Kansenspel om op een leuke manier het gesprek aan te gaan binnen de school. In dit bordspel, afgeleid van ganzenbord, zijn de kanskaarten gericht op 7 thema’s: geloof, huidskleur, geaardheid, leeftijd, armoede, mentale beperking en fysieke beperking. De kaarten zijn losjes gebaseerd op verhalen die de beleidsmedewerkers via de klachten- en informatielijn hebben gehoord (bijvoorbeeld een student die werd uitgeschreven van de opleiding omdat hij mentale problemen heeft).
Gelijke kansenspel